Sprængt, stegt gås

Sprængt, stegt gås

Sprængt, stegt gås er et af mine juleprojekter. Det står for mig som en fantastisk ret, som jeg bl.a. har fået på Restaurationen hos Bo Jakobsen.

Nu er tiden kommet, der skal gås på bordet.

Der skal gås på bordet
Der skal gås på bordet

4,6 kg fugl på køkkenbordet. Det er torsdag og gåsen skal i lage bestående af 6 liter vand, 300 g salt og 100 g sukker.
Gåsen skal sprænges – ikke med dynamit, men saltlage.

Her opstår en udfordring, min gryde er for lille, selvom det er en stor en af slagsen. Bagefadet kunne være en mulighed, men nej der mangler 5 cm.  Der skal stegt, sprængt gås på bordet, så nu er det om at være kreativ.

gaas-lage

Det er lige til en overskrift i Ekstrabladet –
Gås sprængt i opbevaringskasse

Sprængt, stegt gås skal stå i god sovs til anklerne, så sovsen er allerede under vejs. Gåsefond koges på indmaden, kråser hjerte og lever.

Gåsefond
Gåsefond

Det falder mig ind, at det er fantastiske billeder fotografer tager af madretter og madlavning! I den virkelige verden er gryden beskidt og fonden ser ikke videre appetitlig ud, selvom den er skummet med nænsomhed.

Så blev det lørdag, og gåsen skulle fyldes. Sveskerne kunne jeg ikke finde så de måtte undværes. I stedet blev det æbler og appelsin der kom ind i dyret, efter den var gnedet i salt og peber. 3 æbler og 1-2 appelsiner.

De 3 svesker kom med lidt appelsin ned i sovsen
De 3 svesker kom med lidt appelsin ned i sovsen

Ind i ovnen ved 160 grader 1 time med vand i bunden. Efter der var gået en time blev indholdet af bradepanden hældt ud, og erstattet med 1/2 liter god kyllinge fond og fonden der var kogt på gåsen for et par dage siden. Suppleret med lidt vand, 3 svesker og lidt appelsin.

Ind med dyret igen med brystet nedad. Ca. 3 1/2 time yderligere hvoraf den sidste time var med brystet opad. Så kunne en smukt stegt gås komme ud af ovnen og trække ca. 20 minutter, mens jeg lavede sovsen.

En smuk sprængt, stegt gås. Fjerkræet vagte stor glæde hos gæsterne
En smuk sprængt, stegt gås. Fjerkræet vagte stor glæde hos gæsterne

Sovs skal laves med kærlighed. Denne sovs blev opbagt med gåsefedt ca. 70 g, 6 spsk mel og den siede fond fra bradepanden (omkring 1,5 liter). Suppleret med lidt saft fra den hjemmelavede rødkål. Smagt til med salt og peber. Sovsen osede af kærlighed og var i sandhed en fornøjelse.

Hvide kartofler, hjemmelavet rødkål og bagte rødbeder var tilbehøret.

7 rødbeder skåret i mundrette bider, vendt i 2 spsk olivenolie
7 rødbeder skåret i mundrette bider, vendt i 2 spsk olivenolie

Bagte rødbeder med kapers og peberrod.

7 rødbeder skrællet og skåret i mundrette bider.
Rødbederne vendes i 2 spsk. olivenolie.
De bages i ovnen ca 1 time, de sidste 20 minutter ved 200 g.

De vendes i en blanding af:

1 spsk. olivenolie
2 spsk. hakkede kapers og 1 lille hakket løg.
Drysses til sidst med revet peberrod efter smag samt salt og og peber.

Bagte rødbeder med kapers, løg og peberrod -dejligt til gåsen
Bagte rødbeder med kapers, løg og peberrod – dejligt til gåsen

Var det så godt? Var det anstrengelserne værd? Det korte svar er “JA”. Jeg tillader mig alligevel at citere en af gæsterne:

Vi har jo spist meget god mad igennem årene, og i går var i den grad noget af det bedste, hold da op hvor jeg syntes det var godt.
Sprængt stegt gås - Velbekommen
Sprængt stegt gås – Velbekommen

Inspirationen blev fundet på internettet og i hukommelsen.

2 websider skal nævnes:

http://fodertruget.dk/tag/gas/

http://dalsgaardiskivholme.com/2012/09/24/rodbedesalat-med-peberrod-log-og-kapers/

4 tanker om “Sprængt, stegt gås”

  1. Det her var så godt at jeg en dag må kaste mig ud i det selv. Nu ved jeg hvor jeg skal finde den bedste opskrift.

    1. Hej Peter!
      Undskyld jeg ikke fik svaret før (der er gået kuk i den funktion der sørger for jeg bliver notificeret om indlæg). Gåsen var i lage 2 dage. Den skal stå koldt (køleskab) i lagen. Min ven Jesper laver den nu som fast indslag i julemiddagen. Han er superglad for opskriften. Bedste hilsner Lars

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

17 − 9 =

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.