De mange diskussioner om sukkertilsætning i rom har gjort mig nysgerrig, og jeg har derfor lavet et lille uvidenskabeligt forsøg med at tilsætte rørsukker til en rom uden sukkertilsætning – hvad kom der ud af det?
Sukkertilsætning i Rom – Et forsøg på køkkenbordet
Hvad sker der egentlig med rommen når der tilsættes sukker? Hvordan smager det? Kan man faktisk vurdere sukkerindholdet? Disse og mange andre spørgsmål trænger sig på i forhold til de mange diskussioner om sukkertilsætning i Rom. Der må laves en simpel test.
Testmateriale:
Jeg tog en rom, jeg på forhånd vidste var uden tilsætning af sukker, nemlig Sankt Croix, Oak aged Rum (Braunstein) som sælges i Rema 1000.
ca 1,5 g rørsukker opløses i 100 ml rom, hvilket i hele træskolængder giver 15 g. sukkertilsætning per liter (ja, jeg ved godt det ikke er nøjagtigt, men godt nok til en uvidenskabelig test). (Test 2)
En anden prøve tilsættes 4,5 g rørsukker (45g/liter) svarende til nogle af de meget søde rom som Johnny Drejer har målt. (test 3)
De to prøver blev omrystet og hvilede i lukkede glasflasker i 3 uger.
Smagningen:
Et lille panel på 5 personer blev udsat for testen, og jeg noterede de kommentarer der faldt.
1) Den rene rom, uden tilsætning:
Sankt Croix, Oak aged Rum (Braunstein) som sælges i Rema 1000.
En tør rom der har en tydelig velkendt smag af rom. Lidt vanilje i næse og smag, og ellers en ok rom uden dikkedarer. Måske en lille smule sprittet.
2) Rommen tilsat 15 g rørsukker per liter:
Lidt overraskende forstærkes de gode smagsindtryk af rom, og den anelse af sprit man oplevede i den første test, forsvinder og overdøves tilsyneladende. Rommen har naturligvis et sødere udtryk men virker på ingen måde kvalm. Jeg oplever sammen med flere af de andre smagere, at rommen virker bedre.
3) Rommen tilsat 45 g rørsukker per liter:
Det var for meget af det gode. Romsmagen døves totalt og den bliver bare meget sød. Sukkeret skjuler simpelt hen alt andet. Resultatet er meget ensformigt sødt.
Tak til Ingvar, Johnny, Poul og Jesper som tog testen uden at kny.